Moje kwalifikacje

Skończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka.

Uczestniczyłam w ponad 50 szkoleniach/konferencjach zakresu dietetyki klinicznej :). Główna część z nich poruszała tematykę diabetologiczną i endokrynologiczną.

Od ponad 5 lat spełniam się w pracy z Podopiecznymi w CM Medyk w Rzeszowie. 😉 Jestem również opiekunem merytorycznym Studiów Podyplomowych „Dietetyka i Planowanie Żywienia” na WSiIZ.
Poza pracą w poradni przeprowadzam własne prace badawcze i współpracuje z lokalnymi mediami. Z radością dzielę się również ciekawostkami na swoim Fanpage.

DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE

2022

Stacjonarnie:
-Dietetyk w Poradni Dietetycznej Centrum Medyczne Medyk

-od 02.2015r. -Wykładowca i opiekun merytoryczny kierunku Dietetyka i Planowanie Żywienia, Studia Podyplomowe, WSIiZ w Rzeszowie

-koordynator 3 edycji od 2019r.

02.2017 - 2019

Wykładowca akademicki na kierunku Dietetyka w WSIiZ w Rzeszowie
Wykładowca w ramach Akademii 50+

2017 - 2018

Dietetyk (wolontariat) w II Klinice Pediatrii, Endokrynologii i Diabetologii Dziecięcej w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 im. św. Jadwigi Królowej

2017 - 2018

Dietetyk NZOZ RUDEK, Gabinety rehabilitacyjne

2016 - 2017

Dietetyk (praktyka ponadprogramowa) Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej „BETA-MED” pod opieką Prof. Dąbrowskiego

SZKOLENIA

DIETETYKA KLINICZNA



  • Zalecenia Kliniczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2017/18/19/20/21
  • Diagnostyka laboratoryjna - dr A. Dittfeld
  • Dieta w chorobach tarczycy – niedoczynność i Hashimoto - mgr M. Słoma-Krześlak
  • Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej -,mgr M. Brzegowy
  • Bilansowanie diet wegetariańskich - dr Parol
  • Dietoterapia chorób tarczycy i cukrzycy - dr K. Kowalcze
  • Dietoterapia chorób autoimmunologicznych - dr. K Kowealcze
  • Celiakia i pierwotna nietolerancja laktozy w praktyce dietetyka
  • Edukator w cukrzycy: (kurs certyfikowany)


  • Żywienie kobiet w ciąży i w czasie karmienia piersią M.Jackowska

ŻYWIENIE DZIECI



  • - Czym skorupka za młodu „prof. H. Szajewska
  • - Sympozjum- żywienie dzieci i niemowląt „Centrum Zdrowia Dziecka” (2016, 2018, 2022)
  • - Rozszerzanie diety niemowląt M.Jackowska
  • - Żywienie dziecka wczoraj i dziś Kraków (2017, 2019, 2021)
  • - Alergia pokarmowa u dzieci N. Wojtyra

ZABURZENIA ODŻYWIANIA



  • - Kompulsywne objadanie się - praca z klientem
  • - Psychologiczne aspekty odżywiania się w anoreksji i bulimii

DODATKOWO



  • - Szkolenia dla firm: MTU, BorgWarner,
  • - Audycje w Polskim Radio Rzeszów

PUBLIKACJE NAUKOWE

Momora. A., J. Kinal,

„Wybrane związki występujące w żywności. Działanie antykarcynogenne oraz prozdrowotny wpływ na układ sercowo-naczyniowy- aktualny stan wiedzy. Społeczne aspekty zdrowia. Wybrane zagadnienia”. 2017 – monografia

Momora A, Mazur A, Dereń K.

„Evaluation of food offered in schools and bought by students in Rzeszów.”Eur J Clin Exp Med 2018; 16 (3): 209–219

Momora A., Krupa J.

„Zwyczaje żywieniowe kobiet ciężarnych zamieszkałych na obszarach wiejskich.” Pediatria i Medycyna Rodzinna. 2/2019

Momora A., Krupa J.

„Zwyczaje żywieniowe osób pracujących w systemie zmianowym.”Studia i Materiały. Wydział Zarządzania Uniwersytet Warszawski 6/2019

M. Skrzypek, A.Momora, R. Krzyszycha,

„Indeks i Ładunek glikemiczny diety z perspektywy kardiologii prewencyjnej–aktualny stan wiedzy, wybrane” Polish Journal of Public Health. 2019

A. Momora, J. Krupa

„Znaczenie i zastosowanie diety niskosalicyanowej.” Public Health Forum. 2019

Momora. A.

„Wybrane rośliny jadalne charakterystyczne dla mezoregionu Pogórza Dynowskiego -żywiec gruczołowaty, żywokost sercowaty, czosnek niedźwiedzi.” Wydawnictwo Politechniki Rzeszowskiej. – monografia

Momora. A.

Centrum Medyczne „Medyk"„Właściwości prozdrowotne miodu spadziowego- Mezoregionu Pogórza Dynowsiego”.s.167, Dynów, 2020

M. Skrzypek, R. M. Krzyszycha , K. Goral, K. Szczygieł, K. Kowal, M. Pokarowski, A. Momora

”Postępowanie żywieniowe w leczeniu otyłości u dzieci i młodzieży”. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2021, Tom 27, Nr 1, 13–22

OSIĄGNIĘCIA

Rzeszów - 2017

I miejsce na III Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Medyczne aspekty żywienia człowieka” - praca badawcza pt. „Ocena stanu nawodnienia, wiedzy i zwyczajów w zakresie spożycia płynów wśród młodych piłkarzy”

Siedlce - 2017

II miejsce na II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność i Dystrybucja”referat „Ocena wiedzy kobiet studiujących na podstawie General Nutrition Knowledge Questionnaire for adults”

Łódź - 2017

wyróżnienie w konkursie „Nowe trendy w dietetyce” - artykuł „Prozdrowotne właściwości owoców kakaowca”

Rzeszów - 2016

II miejsce na II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Medyczne Aspekty żywienie człowieka”referat pt. Ocena wiedzy kobiet studiujących na podstawie General Nutrition Knowledge Questionnaire for adults

WYSTĄPIENIA CZYNNE NA KONFERENCJACH

Dynów - 2018/19

Konferencje XV/VI Właściwości odżywcze i zdrowotne-żywiec gruczołowaty, żywokost sercowaty, czosnek niedźwiedzi/Właściwości prozdrowotne miodu spadziowego.

Rzeszów - 2016

I ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywność i Dystrybucja”, referat pt. „Wpływ napojów energetyzujących na organizm człowieka”

Siedlce - 2015

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Medyczne aspekty żywienia człowieka”, referat pt. „Wpływ i zastosowanie diety aspirynowej”

Rzeszów - 2015

III Ogólnopolska Konferencja Medycznych Kół Naukowych „Ocena nawyków żywieniowych młodzieży studiującej”

TOP